Translate

wtorek, 25 czerwca 2013

Jogurtowe placuszki z truskawkami

Ach, co to był za obiad ! Wtorkowa rozpusta ;)
Placuchy podawać z cukrem pudrem albo syropem klonowym.
Z podanej porcji wyszło mi 17 sztuk.

Co trzeba?

1,5 szklanki mąki
2 jajka
330 g jogurtu naturalnego
5 łyżek roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilkanaście truskawek pokrojonych na pół


Co i jak?

Jogurt wymieszać z jajkami. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło,sól. Całość dokładnie wymieszać.
Nakładać po jednej łyżce masy, gdy placuszki upieką się z jednej strony, przed przewróceniem ich na drugą stronę, wcisnąć po 2-3 kawałki truskawek.
Smażyć na rumiano i wcinać na ciepło!
Pycha!

Smacznego  :)






3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie - w sam raz na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, narobiłaś mi apetytu jak nie wiem, muszę to jutro zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście są smaczne. Zrobiłam je dzisiaj na obiad tylko ciasto za gęste wyszło ale to drobiazg i tak były dobre. Następnym razem muszę dodać trochę więcej jogurtu i to wszystko. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń