Przepyszny wiosenny deser!
Choć polecam galaretkę w kolorze truskawek- moja brzoskwiniowa była prawie niewidoczna.
Co trzeba?
Spód:
2 szklanki mąki
pół kostki masła (100g)
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
1 galaretka truskawkowa/malinowa
1 budyń śmietankowy
świeże truskawki
Co i jak?
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, żółtka a na końcu śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ja mam o średnicy 27 cm, a ciasta mi jeszcze zostało, więc możecie trochę zmniejszyć proporcje). Piec ciasto ok 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.
Nadzienie:
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
Z galaretką podobnie lecz do jej przygotowania używamy 2/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu.
Truskawki umyć, przekroić na pół.
Upieczone i ostygnięte ciasto (spód) smarujemy budyniem. Układamy przekrojone na połówki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawić do całkowitego stężenia
Smacznego ;)
polecam :) choć jeszcze bardziej pysiasta byłaby jej wersja z jagodami/borówkami.... :D
OdpowiedzUsuńbędzie i borówkowa! :)
Usuń