Yummy yummy! :)
Co trzeba?
1 pojedynczy płat z piersi kurczaka
1 sałata lodowa/masłowa
2 pomidory
1 zielony ogórek
garść czarnych oliwek
1 mała cebula
1 opakowanie serka camembert
Pesto:
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżka (do wyboru): orzeszków ziemnych bez soli, pistacji, nerkowca albo włoskich
100 ml oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
Pół pęczka natki pietruszki
Pół pęczka bazylii
sól, pieprz
Co i jak?
Pierś z kurczaka (w całości) umyć, przyprawić solą i pieprzem albo innymi ulubionymi przyprawami, obsmażyć na rumiano na patelni, a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' na 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Sałatę porwać na kawałki, pomidory i cebulę pokroić w kostkę, ogórka w półplastry, camemberta w plasterki.
Zmiksować składniki na pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Układać warstwami warzywa. Na górze ułożyć kurczaka na przemian z serkiem camembert.
Obsypać całość oliwkami, polać pesto.
Opcjonalnie można dodać rzodkieweczkę :)
Smacznego!
Ale to apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje klimaty kulinarne :)
Pozdrawiam!!
Jestem teraz zakochana we wszystkim, co ma pesto :)
OdpowiedzUsuń