Translate

czwartek, 13 czerwca 2013

Apfelstrudel / Strudel jabłkowy

Austriacka, ciekawsza wersja szarlotki, która smakuje obłędnie na ciepło z sosem waniliowym.
Robiłam je po raz pierwszy i naprawdę nie jest trudne w wykonaniu.
Przepis na dwa długaśne strudelki.

Co trzeba?

Na ciasto:
250 g mąki 550
1 jajko
100 ml mleka
1 duża łyżka miękkiego masła
1 łyżka octu
szczypta soli

Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
100 g rodzynek
3  łyżki rumu
80 g cukru
70 g bułki tartej
70 g masła
2 łyżki cynamonu

Co i jak?


Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko podgrzane mleko. Zagniatać elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie naszego strudla.
Obrać jabłka, wyjąć nasiona, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cynamonem, rodzynkami,cukrem i rumem.
Masło(50g) roztopić na patelni, dodać bułkę tartą, przyrumienić. Odstawić do wystygnięcia.
Kolejne 20 g również roztopić ale w osobnym garnuszku, również odstawić.
Wyjmujemy ciasto, dzielimy na pół. 
Blat podsypać mąką i wałkować ciasto baaardzo cienko (da się zrobić) na kształt prostokąta.
Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, następnie wcześniej roztopioną zasmażką bułczano- maślaną, pamiętając by zostawić kilka cm od brzegów. Na to kładziemy jabłka, najlepiej suche.
I zawijamy, najpierw krótsze boki założyć na nadzienie a potem zawijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. 
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem i do piekarnika na 180'- 190',  piec około 40 min, doglądać :)
Strudel ma się ładnie zarumienić.
Podawać na ciepło z lodami lub z sosem waniliowym albo po prostu z cukrem pudrem.
Smacznego!



2 komentarze: