Kolorowy, wegetariański pomysł na obiad.
Można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem oraz sałatką.
Kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych ziemniaków, więc do mięsa również świetnie się nadają.
Przepis na 12 sztuk.
Co trzeba?
500 g ugotowanych ziemniaków
1 mała cebula
2 duże marynowane kawałki papryki/1 surowa
1 żółtko
130 g tartego żółtego sera
2-3 ząbki czosnku
pół łyżeczki otartej skórki z cytryny (opcjonalnie)
natka pietruszki, szczypiorek
sól, pieprz
słodka i ostra zmielona papryka
kurkuma
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Co i jak?
Ziemniaki obrać, ugotować jak zwykle. Odcedzić, odstawić do wystygnięcia.
Cebulę, paprykę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki po wystygnięciu ubić tłuczkiem. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę, starty żółty ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny, pietruszkę, szczypiorek. Doprawić do smaku przyprawami, na koniec dodać żółtko i całość dokładnie wymieszać.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.
Smacznego!
niniejszym postanawiam zrobić je na obiad w weekend! wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńno to będzie wyżerka :)
UsuńTylko daj paprykę swieżą a nie marynowaną