Translate

niedziela, 21 kwietnia 2013

Warzywa w cieście francuskim

Danie, które odkryłam, pracując w Austrii.
Proste, szybkie i PYSZNE!



Co trzeba? (na podwójną porcję)


2 opakowania ciasta francuskiego 
2 opakowania warzyw mrożonych (polecam te z Lidla albo Aldiego- nazywają się warzywka w maśle, ale oczywiście mogą być inne mieszanki)
1 rozbełtane jajko
pół szklanki mleka albo wody
tarty żółty ser
+opcjonalnie kurczak (przyprawiony i obsmażony)


Co i jak?

Mrożonki wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy (jeśli ich nie ma w składzie!), dodajemy pół szklanki mleka/wody i dusimy do miękkości.
Ciasto otwieramy, rozkładamy. PRZESTUDZONE warzywka układamy na cieście, nie za grubo, bo będzie problem z zawijaniem, a podczas pieczenia wam wszystko wypłynie i klops.
Posypujemy żółtym serem (kwintesencja smaku w całości...), zawijamy, wierzch smarujemy rozbełtanym jajcem i wstawiamy do piekarnika o temp 180', aż do zarumienienia ciasta. 
Do dania idealnie pasuje sosik czosnkowo- koperkowy :)

1 duży kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
suszony koperek i czosnek granulowany (jak macie świeże, tym lepiej)
sól, pieprz do smaku
łyżeczka cukru


Smacznego! :)




1 komentarz:

  1. ostatnia fotka ...aż chce się zjeść ale warto jeszcze popracować nad kadrowaniem zdjęć i ogólną kompozycja obrazu, Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń