Pyszne cynamonowe ciastka.
Z podanej porcji wychodzi około 20 sztuk.
Co trzeba? (na ciasto)
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
3/4 kostki miękkiego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki soli (duża szczypta)
poza tym:
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu, ja dałam 3 :)
1 białko
1 łyżka wody
Co i jak?
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, cukier wanilinowy, masło i zagnieść ciasto. Schować na pół godziny do lodówki.
1 białko wymieszać z łyżką wody.
Cukier połączyć z cynamonem.
Przygotować prostokątny kawałek papieru do pieczenia, podsypać mąką, rozłożyć ciasto, również posypać mąką, cienko rozwałkować na wymiary tegoż kawałka papieru do pieczenia (30x25cm).
Zasadniczo chodzi o to, by rozwałkowane ciasto było najbliższe kształtowi prostokąta, będzie się lepiej zawijać :)
Rozwałkowane ciasto posmarować białkiem z wodą, następnie posypać obficie cukrem z cynamonem.
Zawinąć, zaczynając od szerszego boku (brzegu) i schować ciasto zawinięte w folię do zamrażarki na kolejne pół godziny. Zdjąć folię, ciasto pokroić na 1,5 cm kawałki, układać na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, polecam również wysmarować powierzchnię, gdzie kładziecie ciasteczka, by nie przywarły.
Piec w 170' (bez termoobiegu) 15 min, aż będą złote
Smacznego :)
Trzeba popracować nad techniką robienia zdjęć z bliskich ujęć, poza tym warto zadbać o to aby wyeksponować to co istotne, za bardzo rozprasza mnie ten porysowany stół....
OdpowiedzUsuńdobrze proszę pana ;]
UsuńTo stół z drewna czereśniowego... :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie chodzi o sam fakt zdjęcia. Jeżeli ktoś nie potrafi skupić się na istotnych rzeczach tylko rozprasza go stół to powodzenia.
OdpowiedzUsuńA przepis idealny! Właśnie drugi raz będę je robić.