Translate

wtorek, 23 kwietnia 2013

Drożdżowe rogaliki

Tradycyjne, wszystkim znane.
Najlepsze z powidłami śliwkowymi, a także z musem jabłkowym i nutellą
Podwójna porcja na 64 sztuki.
Moje jeszcze nie polukrowane :)

Co trzeba?

1 kg mąki
4 jajka
2 kostki masła
4 łyżki cukru
8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%
14 dag drożdży

Co i jak?

W dużej misce połączyć ze sobą  mąkę, masło i jajka.
W innym naczyniu drożdże, śmietanę i cukier wymieszać na gładką masę.
Całość połączyć, wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.
Włożyć do torebki foliowej i schładzać 1 godzinę w zamrażarce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Po kolei każdą z tych części cienko rozwałkować,na kształt koła. Wykrawać po 8 trójkątów.
Na środek każdego trójkąta nakładać powidła czy inne nadzienie, zawijać, zaczynając od szerszego końca. Porządnie zlepić.
Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce.
Piec na złoto w piekarniku z termoobiegiem około 20 minut w temperaturze 150'

Smacznego!








3 komentarze:

  1. A gdzie wersja lukrowana? :)
    (zaper)

    OdpowiedzUsuń
  2. bez glazurki takie matowe jakieś ...;)

    OdpowiedzUsuń