Translate

wtorek, 23 kwietnia 2013

Drożdżowe rogaliki

Tradycyjne, wszystkim znane.
Po prostu idealne.
Najlepsze z powidłami śliwkowymi, a także z musem jabłkowym lub nutellą
Podwójna porcja na 64 sztuki.

Co trzeba?

1 kg mąki
4 jajka
2 kostki masła
4 łyżki cukru
8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%
14 dag drożdży

Co i jak?

W dużej misce połączyć ze sobą  mąkę, masło i jajka.
W innym naczyniu drożdże, śmietanę i cukier wymieszać na gładką masę.
Całość połączyć, wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.
Włożyć do torebki foliowej i schładzać 1 godzinę w zamrażarce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Po kolei każdą z tych części cienko rozwałkować,na kształt koła. Wykrawać po 8 trójkątów.
Na środek każdego trójkąta nakładać powidła czy inne nadzienie, zawijać, zaczynając od szerszego końca. Porządnie zlepić.
Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce.
Piec na złoto w piekarniku z termoobiegiem około 20 minut w temperaturze 150'
Smacznego!










3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń