Dziś coś dla fanów czosnku.
Pieczywko- pyszne i chrupiące.
Ja dodałam jeszcze starty żółty ser.
PS. Jestem również na doradcasmaku.pl, więc wszystkie fotki są moje.
Co trzeba? (na 5 sztuk)
320 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
7 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki masła roztopionego
7 ząbków czosnku
Co i jak?
Drożdże i sól wymieszać z mąką. Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać . Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ja tego nie robiłam).
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Wyrośnięte( albo i nie) ciasto podzielić na 5 części. Formować kulki, spłaszczać- brzegi mają być grubsze, środek cieńszy.
Wierzch smarować masłem, posypać czosnkiem.
Piec jakieś 15 min, do zarumienienia.
o nie... dlaczego jak jestem głodna, muszę trafić na jakiś fajny przepis... :/
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, uwielbiam ciasto drożdżowe na "słono" (na słodko nie przepadam)
może pomysł na przystawkę do jutrzejszego obiadu? :)
OdpowiedzUsuń