Translate

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Czosnkowe chlebki Naan

Dziś coś dla fanów czosnku. 
Pieczywko- pyszne i chrupiące.
Ja dodałam jeszcze starty żółty ser.
PS. Jestem również na doradcasmaku.pl, więc wszystkie fotki są moje.


Co trzeba? (na 5 sztuk) 

320 g mąki pszennej 
125 ml ciepłego mleka
4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
7 g świeżych drożdży 
pół łyżeczki soli 
1,5 łyżki masła roztopionego 
7 ząbków czosnku 

Co i jak? 

Drożdże i sól wymieszać z mąką. Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać . Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ja tego nie robiłam). 
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 
Wyrośnięte( albo i nie) ciasto podzielić na 5 części. Formować kulki, spłaszczać- brzegi mają być grubsze, środek cieńszy. 
Wierzch smarować masłem, posypać czosnkiem.
Piec jakieś 15 min, do zarumienienia. 













2 komentarze:

  1. o nie... dlaczego jak jestem głodna, muszę trafić na jakiś fajny przepis... :/

    wyglądają smakowicie, uwielbiam ciasto drożdżowe na "słono" (na słodko nie przepadam)

    OdpowiedzUsuń
  2. może pomysł na przystawkę do jutrzejszego obiadu? :)

    OdpowiedzUsuń