Translate

piątek, 19 kwietnia 2013

Calzone

Włoskie pyszności !



Co trzeba? na 3 duże pierogi (ciasto)

400 g mąki
60 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 żółtko
200 ml mleka
30 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy+ 1 łyżka mąki

co i jak z tym ciastem?

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem, dodać miękkie masło, żóltko. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, dodać 3 łyżki oliwy+1 łyżkę mąki, tak przygotowaną miskturę dodać do reszty składników. Odstawić na jakąś godzinkę do wyrośnięcia.


Farsz (co trzeba?)

2 pomidory
10 dużych pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego albo 2 łyżki ketchupu
oliwki ok 10 sztuk
opakowanie sera mozzarella
100 g żółtego sera
tłuszcz do smażenia tegoż farszu
bazylia do smaku


Farsz co i jak?

Na patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pieczarki pokroić w nie za małą kostkę, dorzucić do cebuli, potem to samo z pomidorami i oliwkami- pokroić, dorzucić do reszty. Dodać koncentrat lub ketchup, po zagotowaniu dorzucić pieprz, sól, bazylię i czosnek (wszystko do smaku). Wystudzić, dorzucić pokrojone w kostkę sery. Wymieszać. 
Ciasto podzielić na 3 części, dość cienko rozwałkować, najlepiej w kształcie koła :)
Nakładać farsz, porządnie zlepić, posmarować oliwą i kłaść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 200 stopniach
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz