Absolutnie wypasiony pomysł na obiad!
Pyszne, chrupiące ciasto plus bogate szpinakowo- serowe wnętrze.
Polecam z jakimś sosikiem.
Co trzeba?
na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 szklanki ciepłej wody
Co i jak?
Co i jak?
Do miski wsypać mąkę, wbić jajco, rozmieszać, dolewać powoli wodę, wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 30 min
Co trzeba?
Farsz/nadzienie
opakowanie mrożonego szpinaku lub świeży (ok 500g)
80 g fety
Pół opakowania mozzarelli
3-4 ząbki czosnku (ilość wedle tolerancji, można zwiększyć lub zmniejszyć)
pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 łyżka tłuszczu do smażenia
1 rozbełtane jajko
kminek
Co i jak?
Szpinak nieco rozmrozić, na patelni rozpuścić łyżkę tłuszczu ( u mnie masło klarowane), podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak, dusić całość jakieś 5 minut.
Odsączamy całość, ostudzamy. Dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, fetę pokruszoną , doprawiamy solą i pieprzem, (soli osobiście nie polecam, bo feta jest już słona).
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy cienko ciasto, wycinamy kółka, ja użyłam foremki do pierogów- najłatwiej.
Nakładać farsz, zlepiać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać pierożki, posmarować z jednej strony rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem.
POLECAM delikatnie nakłuć pierożki, bo niestety farsz lubi sobie wypłynąć
Piec w 180 stopniach na złoto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz