Translate

czwartek, 30 maja 2013

Zupa - krem ze szparagów


Uwielbiam takie gęste zupy. Są zdrowe, pożywne i szybko się je przyrządza.
Ta wersja idealnie smakuje z grzankami czosnkowymi albo z groszkiem ptysiowym.


Co trzeba?

2 pęczki szparagów
1 litr rosołu (wywar z jarzyn/bulion w kostce)
2 żółtka
100 ml śmietany (ja dałam 30%)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kieliszek białego wina (opcjonalnie)
koperek
sól, pieprz
gałka muszkatołowa


Co i jak?

Szparagi umyć, oczyścić i obrać. Pokrojone łodygi ugotować w wodzie z winem, odrobiną cukru i soli do miękkości. Po ugotowaniu odsączyć i zmiksować. Dodać do wywaru, wymieszać, zagotować.
Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Następnie dodać śmietanę połączoną z roztrzepanymi żółtkami. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać koperkiem.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. szparagi - bleeeh! :p dzisiaj po raz pierwszy (i ostatni!) ugotowałam je na obiad - paskudne łykowate ohydztwo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihih, u nas w kuchni się przyjęła zupka :)
      Są gusta i guściki :)

      Usuń