Translate

czwartek, 9 maja 2013

Kakaowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Przepis z Interii.pl, ale oryginał był tak zamotany, że tunning okazał się niezbędny :)
Ciacho idealne z gałką lodów!

Przepis na okrągłą formę o średnicy 25 cm

Co trzeba?


Na kruszonkę:

160 g roztopionego i ostudzonego masła
240 g mąki
1 łyżka kakao
85 g cukru


Składniki zagnieść.


Na ciasto:

200 g masła
70 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
1 łyżka kakao
2 jabłka
opcjonalnie mleko


Co i jak?

Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, stopniowo dodać do całości. Wymieszać, ciasto jest przeraźliwie gęste, więc dodałam odrobinę mleka :)
Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić do masy. Wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać masę do formy, wyrównać, posypać kruszonką.
Piec w piekarniku góra/dół w 180 stopniach około 50 min (do suchego patyczka)

Smacznego!





4 komentarze:

  1. Gałki lodów nie widzę ;)
    Anatol

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda prze-genialnie!! szkoda, że nie mam piekarnika :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie ją zrobiłam. Miooodzio!! :)

    OdpowiedzUsuń