Mmmmm...
Ja- sceptycznie nastawiona do wszelkich słodkości kawowych, po upieczeniu zmieniłam zdanie i nastawienie :)
Pyszne chałwowe wnętrze w mięciutkim cieście to idealny dodatek do kawy/herbaty
Przepis na 26 sztuk.
Co trzeba?
niepełne 3 szklanki mąki
100 g roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka mleka
4 łyżki kawy rozpuszczone w 4 - 5 łyżkach gorącej wody
1 opakowanie cukru wanilinowego albo esencja waniliowa (około 1/3 buteleczki)
pół szklanki cukru (choć osobiście bym z niego zupełnie zrezygnowała, bo chałwa słodka)
duża szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g chałwy
Co i jak?
Składniki suche, tj. mąka, proszek do pieczenia, esencja waniliowa/cukier wanilinowy, cukier, sól wymieszać w jednej misce.
Składniki mokre, tj. masło, mleko, kawa, jajka wymieszać w drugiej misce.
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać, można mikserem.
Chałwę pokroić na małe kawałki, wrzucić do masy, ponownie wymieszać.
Nakładać po łyżce masy do papilotek czy foremek, piec w 180 ' około 25 minut.
Smacznego!
Wyglądają smakowicie, muszę wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuńa te kawałki chałwy to czuć wyraźnie, czy się rozpuszczają w babeczkowej masie? :p
OdpowiedzUsuńsą rozpuszczone, ale czuć i to wyraźnie :)
UsuńTwoim rodzicom smakowały :)