Translate

czwartek, 2 maja 2013

Pizzerki

Dodatki można dowolnie komponować, wg własnych upodobań.
U mnie gościła: cebula, pieczarki, zielone oliwki, ogórek kiszony, czerwona papryka, kukurydza.
Porcja na 9 dużych placków.


Co trzeba?

300 g mąki pszennej
20 g drożdży
Pół szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
Szczypta soli
Ketchup
Zioła (oregano, bazylia, rozmaryn)
około 300 g tartego żółtego sera
Dowolne, ulubione składniki


Co i jak?

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko i ciepłe mleko wymieszane wcześniej z drożdżami. Na koniec olej i wyrabiać ciasto.
Odstawić na jakiś czas aż sobie podrośnie.
Po wyrośnięciu odrywać male kawałki ciasta i rozwałkowywać, może być grubo, może być cienko. 
Smarować ketchupem, posypać ziołami, układać pokrojone dodatki, posypać żółtym serem.
Pizzerki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 190 ' , do zarumienienia
Smacznego!







1 komentarz:

  1. Wyglądają smacznie, pewnie w najbliższym czasie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń