Ach! Wiosna pełną gębą - pojawił się rabarbar, a wraz z nim pomysły na słodkości z jego udziałem :)
Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego, z nadzieniem rabarbarowo- rodzynkowym.
Co trzeba?
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
7 sztuk rabarbaru
2 garstki rodzynek
7-8 łyżek cukru
200 ml wody
1 rozbełtane jajko
trochę bułki tartej
cukier puder do posypania
Co i jak?
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić na patelnię, dolać wodę, dodać cukier i rodzynki. Podsmażać, aż całość będzie miała konsystencję gęstej konfitury.
Zdjąć z ognia, ostudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć, wycinać kwadraty, posypać delikatnie bułką tartą, by masa nie przeciekła spodem ciasta, nakładać po łyżeczce masy rabarbarowej i składać.
Układać na blaszce, posmarować jajkiem i piec w 175 stopniach do zarumienienia.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAtanazy