Translate

poniedziałek, 1 lipca 2013

Wafelki Knoppers

Przesłodkie, domowe Knoppersy.
Wiadomo, do oryginału im daleko, ale są równie smaczne :)


Co trzeba?


Masa mleczna:

1/4 szklanki mleka
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa czekoladowo-orzechowa:

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka prawdziwego kakao
150 g orzechów laskowych 

ponadto:
3 suche wafle, najlepiej kwadratowe
100 g gorzkiej czekolady


Co i jak?



Masa mleczna:

Mleko wlać do małego garnuszka i zagotować. Następnie ostudzić.
Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko. Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec aromat waniliowy.

Masa czekoladowo-orzechowa

Orzechy uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.
Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

Jak składać?

Pierwszy wafel, posmarować  masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. mmmm... ależ pysznie wsie prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam knoppersy, więc bardzo jestem ciekawa jak smakuje domowa wersja ;)
    katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieprawda, wyglądają prawie tak samo jak oryginał a w dodatku są zdrowsze bo domowe. Piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najważniejsze, że smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń