Translate

środa, 24 lipca 2013

Zupa pomidorowa

Z prawdziwych ogrodowych pomidorów, a nie tych puszkowych.
Pyszna i błyskawiczna!
Kolor taki a nie inny poprzez wcześniejsze dodanie śmietany.


Co trzeba?

500 g dojrzałych pomidorów
750 ml bulionu
1 cebula
1 marchewka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego/ ketchupu
100 ml śmietany (u mnie 30%)
sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku)
bazylia


Co i jak?

Najpierw przygotować bulion.
Pomidory, cebulę, marchewkę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywka poddusić 5 minut na dużej patelni, w międzyczasie dodając łyżeczkę cukru i koncentrat pomidorowy. Potem wrzucić całość do garnka z bulionem i gotować 15 minut. Pod koniec dodać śmietanę i bazylię.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Zupę przecedzić przez sitko.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Fajnie że znalazłem ten przepis. Lubię tą zupę, pewnie jak wiekszość moich rodaków. Jednakże przychodzi taki czas kiedy sezon na pomidory się kończy, a mi nadal siedzi w głowie smak prawdziwej pomidorówki. W sekrecie powiem znajduję go, w przecierze Pomidori, pewnej pińczowskiej firmy, który jest niezastąpiony w mojej kuchni. Szczerze, polecam.

    OdpowiedzUsuń