Translate

sobota, 13 lipca 2013

Zupa czosnkowa

Kocham czosnek !
A ta zupa to mistrzostwo świata (przynajmniej dla mnie).
Idealna z grzaneczkami!
Porcja na 2-3 osoby.
Sugeruję podwajać :)



Co trzeba?

1,5- 2 litrów wywaru z kości wieprzowych
2 główki czosnku
pęczek włoszczyzny
1 nieduża cebula
50 g naturalnego serka topionego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kopiasta łyżka mąki
2 żółtka
tymianek
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka octu 10%
sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku


Co i jak?

Przyrządzić czysty wywar  z kości. Zagotować, wrzucić pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę przekrojoną na pół oraz ząbki czosnku z jednej główki. Nie trzeba ich obierać, ja to jednak zrobiłam.
Gotować 30 minut.
W międzyczasie podsmażyć na tłuszczu ząbki z drugiej główki, jak zmiękną, dorzucić do wywaru. Gotować jeszcze 10-15 minut, całość odcedzić przez sitko.
Z odcedzonych pozostałości wyciągnąć czosnek, obrać i wrzucić  z powrotem do zupki.
Dodać tymianek, serek topiony. Po 5 minutach dodać wymieszaną ze sobą: mąkę, żółtka i śmietanę. Zamieszać. Na koniec dodać 1 łyżkę octu, doprawić solą i pieprzem, zagotować i gotowe.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz