Translate

poniedziałek, 8 lipca 2013

Kakaowe muffinki z budyniem śmietankowym

Jako, że ograniczam cukier moje muffiny są umiarkowanie słodkie, chyba posypię cukrem pudrem.
Miłośnicy słodkości muszą dodać więcej cukru.
Z porcji wyszło mi 19 sztuk, w tym jedna bez nadzienia.
Róbcie nadzienie dobrym budyniem!
Niestety "biedronkowy" jest beznadziejny....
Polecam Winiary.


Co trzeba?

2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki prawdziwego kakao
100 g roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru 
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
1 opakowanie budyniu śmietankowego + 300 ml mleka


Co i jak?

Najpierw przyrządzić budyń- 300 ml mleka, odstawić do wystygnięcia.
W jednej misce wymieszać jajka, mleko i ostudzone, roztopione masło.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, sól, cukier i cukier wanilinowy.
Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać. 
Do papilotek nakładać po łyżeczce masy kakaowej, łyżeczce budyniu, a następnie ponownie przykryć łyżeczką ciasta.
Piec około 25 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu.
Smacznego!




9 komentarzy:

  1. śliczne;) w sam raz do kawki lub na drugie śniadanie do pracy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale z nich ślicznotki: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wygląda to budyniowe nadzienie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie one wychodzą , prosze o komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszly Przepysznie. Najlepsze jakie jadlam (ale dalam cala szklanke cukru) polecam wszystkim a do nich polecam krem bezowy (http://cupcakefactory.pl/cupcakes-z-rabarbarem-i-kremem-bezowym/)sa wtedy doslownie niebianskie <3 <3 <3 <3 <3 gratuluje przepysznego przepisu <3

      Usuń
    2. Super, cieszę się że smakowały ;)
      pozdrowionka!

      Usuń