Translate

piątek, 14 listopada 2014

Panierowane brokuły

Brokuł w chrupiącej otoczce to pyszna przystawka idealna do obiadu.
Zrób sos czosnkowo - koperkowy i wcinaj.
Jak masz frytkownicę, jesteś szczęściarzem.
Ja pichciłam w garnku na głębokim tłuszczu.


Co trzeba?

na ciasto naleśnikowe:

200 ml mleka
200 g mąki
2-3 jajka
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oleju

+
1 brokuł (500 g)
bułka tarta
tłuszcz do smażenia


Co i jak?

Brokuł gotować w mocno osolonej wodzie przez 5 minut.
Odcedzić, ostudzić. Pokroić w różyczki. Mniejsze, większe- jak chcecie.
Przygotować ciasto naleśnikowe. Brokuł maczać w cieście, potem obtaczać w bułce tartej i od razu na gorący tłuszcz. Smażyć aż będą ładnie zarumienione.
Smaczności :)


2 komentarze:

  1. Alez pomyslowo, kocham brokuły, ale tak jeszcze nie jadłam, mniam muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń