Translate

wtorek, 18 listopada 2014

Eintopf / Leczo z cukinią

Nadmiar zalegającej w domowej spiżarni cukinii udało mi się wreszcie spożytkować na coś dobrego i sycącego. I tak powstał Eintopf czy jak ktoś woli - po naszemu - leczo.
Idealnie komponuje się z wędzonym boczkiem, ale nada się także kiełbasa czy co tam akurat macie w lodówce.
Kminek można pominąć, ale to właśnie on (obok boczku), daje całości takiego "pazura" ;)
Niestety pomidory już nie smakują pomidorami, więc dobrym substytutem są te z puszki.
Uff, wyszedł mi niezły gar, będzie na parę dni ;)


Co trzeba?

ok. 1200 g cukinii
2 -3 papryki (najlepiej kolorowe)
2 cebule
250 g wędzonego boczku
800 g pomidorów (2 puszki)
1 płaska łyżeczka kminku
2-3 łyżki oleju
3 liście laurowe
słodka papryka
2 łyżki cukru
sól, pieprz


Co i jak?

W dużym garnku podprażyć na oleju kminek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Boczek drobno pokroić, dorzucić do zeszklonej cebuli i papryki. Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5 cm, dodać do reszty. Poddusić.
Na koniec dodać pomidory z puszki łącznie z zalewą, liście laurowe i tyle wody, aby całość się swobodnie gotowała. Dusić do miękkości cukinii.
Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i mieloną słodką papryką.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz