Translate

poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasto owsiane z czekoladą i orzechami

Przepis pochodzi od Mistrza Cukiernictwa Lidla :)
Gazetkę znalazłam podczas zakupów w tamtejszym sklepie.
Ciacho piecze się długo, ale nie szkodzi.
Jest pyszne!
Smakuje super nawet 2-3 dni po upieczeniu.
Tortownica o średnicy 24 cm


Co trzeba?

250 g płatków owsianych
400 ml zagotowanego mleka
120 g masła
200 g cukru trzcinowego
80 g mąki
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady, minimum 70%


Co i jak?

Płatki owsiane zalać zagotowanym mlekiem.
Odstawić 10 minut do zaparzenia.
Po tym czasie dodać masło i połowę cukru. Wymieszać.
Jajka ubić z resztą cukru. Płatki owsiane dodawać stopniowo do masy jajecznej.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do wcześniej przygotowanej masy.
Dodać posiekaną czekoladę i 2/3 posiekanych orzechów. Wymieszać.
Przełożyć do tortownicy. Wierzch posypać resztą orzechów.
Piec w temperaturze 180 stopni 40-50 minut. 
Trzeba sprawdzać patyczkiem, bo ciasto kapryśne.
Smacznego!



4 komentarze: