...I jeszcze z pestkami dyni i słonecznika :)
Chlebek orkiszowy ładnie rośnie, jest smaczny i długo zachowuje świeżość.
Chlebek orkiszowy ładnie rośnie, jest smaczny i długo zachowuje świeżość.
Proporcje na jedną wielką keksówkę, o wymiarach 32 cm x 8,5 cm
Polecam!
Co trzeba?
600 g mąki orkiszowej
500 ml ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
5 łyżek oliwy z oliwek
15 g nasion chia
15 g czarnuszki + do posypania
50 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
Co i jak?
Drożdże wymieszać z cukrem.
Do dużej miski przełożyć mąkę, wszystkie nasiona, sól oraz rozmieszany wcześniej drożdżowy rozczyn.
Wyrobić ciasto, dolewając wodę oraz oliwę z oliwek, przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zagnieść jeszcze raz, przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czarnuszką i ponownie odstawić, aby troszkę urosło.
Piec 20 minut w temp 200 stopni, potem temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej 45 minut.
Smacznego!
Co i jak?
Drożdże wymieszać z cukrem.
Do dużej miski przełożyć mąkę, wszystkie nasiona, sól oraz rozmieszany wcześniej drożdżowy rozczyn.
Wyrobić ciasto, dolewając wodę oraz oliwę z oliwek, przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zagnieść jeszcze raz, przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czarnuszką i ponownie odstawić, aby troszkę urosło.
Piec 20 minut w temp 200 stopni, potem temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej 45 minut.
Smacznego!
Kocham smak czarnuszki <3
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, uwielbiam zdrowe jedzonko
OdpowiedzUsuńojej ale pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdlaczego ja nie mam zdolności kulinarnych
OdpowiedzUsuń