Translate

niedziela, 5 czerwca 2016

Ciasto Kinder Country - bez pieczenia

W internecie nastał jakiś istny szał na to ciasto, wiec i ja uległam i po spróbowaniu muszę rzec, że owe szaleństwo jest w pełni uzasadnione ;)
No rewelacyjne to jest! Pyszne, słodkie, smakuje prawie  jak batonik.
Jednak zamiast mlecznej czekolady, użyłam gorzkiej i to było dobre posunięcie - całość nie jest przesadnie słodka, tylko taka w sam raz.
Tortownica o średnicy 24 cm
Polecam baaardzo!


Co trzeba?

150 g herbatników
200 g gorzkiej/mlecznej czekolady
200 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
3/3,5 szklanki płatków Nestle Kangus + do posypania na wierzch
350 ml śmietany 30%


Co i jak?

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć herbatniki.
Rozpuścić białe czekolady w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Ubić 200 ml śmietany, gdy będzie sztywna, dodawać stopniowo mascarpone, wsypać 3/3,5 szklanki Kangusów, a następnie wlać powoli przestudzoną czekoladę. Wymieszać.
Przełożyć masę na herbatniki. Wyrównać. Położyć drugą warstwę herbatników.
Ponownie rozpuścić gorzkie czekolady w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Ubić pozostałe 150 ml śmietanki i dodać czekoladę. Wymieszać.
Przełożyć na herbatnikową warstwę.
Posypać Kangusami na wierzchu i schłodzić, najlepiej całą noc, aż całość się zasklepi ;)
Smacznego!











8 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda! :) Z pewnością wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie ostatnio cały czas miga w Internetach to ciasto i bardzo kusi :D Pięknie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fotografowałam z tej najlepszej strony :)))

      naprawdę warto, ciasto pyszne!

      Usuń
  3. Cudo!!! Chyba zrobię mężowi na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam je na zszywce i od tamtej pory za mną chodzi! przekonałaś mnie chyba, muszę je w końcu zrobić, wygląda rewelacyjnie! :-)
    www.emmadeline.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń