Translate

środa, 6 lipca 2016

Placuszki z kukurydzą i groszkiem

Poniższe placuszki to fajna przekąska w ciągu dnia.
Na zdjęciu warzyw nie widać, ale nie szkodzi ;)
Proporcje na 8 sztuk.


Co trzeba?

3/4 szklanki mąki
pół szklanki mleka
1 jajko
70 g groszku konserwowego
70 g kukurydzy konserwowej
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
natka pietruszki
szczypiorek

Co i jak?

Cebulę, szczypiorek, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.
W dużej misce wymieszać mąkę, mleko, jajko, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
Odsączyć groszek i kukurydzę - dodać do wcześniej wymieszanej masy.
Dodać posiekaną cebulę, czosnek i zioła.
Wszystko porządnie wymieszać i smażyć na rumiano.
Podawać z ulubionym sosem.






1 komentarz: