Translate

wtorek, 14 czerwca 2016

Kakaowo - kokosowy omlet z mozzarellą i malinami

Omlety każdy zna, większość lubi. Są sycące i szybko się je przygotowuje.
Można je przyrządzić na śniadanie, albo tak jak ja - na obiad, kiedy weny brak.
Moja wersja jest bardzo fit - ksylitol idealnie zastępuje zbędny cukier,nadzienie z mozzarelli i malin idealnie komponuje się z kakaowo-kokosowym omletem.
Porcja dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch mniej głodnych osobników ;)


Co trzeba?

3 jajka
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka ksylitolu
pół kulki sera mozzarella w zalewie
garść malin
5-6 kropel esencji waniliowej
olej kokosowy do smażenia


Co i jak?

Jajka roztrzepać razem z ksylitolem i esencją waniliową.
Dodać kakao i wiórki kokosowe. Porządnie wymieszać.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
Masę jajeczną wylać na patelnię, przykryć przykrywką, smażyć na niewielkim ogniu 5 minut.
Przewrócić omlet na drugą stronę, smażyć 3 minuty.
Przełożyć na talerz, ułożyć ser, maliny.
Można jeszcze polać miodem :)
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Ojeja jak to wyśmienicie wygląda! Aż chyba sama zaserwuje sobie jutro takie śniadanie :)
    Dodaje do obserwowanych! :)
    pozdrawiam karolinagutowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń