Translate

piątek, 1 kwietnia 2016

Rolada z ciasta szpinakowego nadziewana twarogiem i łososiem

Nie dość, że kolorystyka tego dania zachwyca, to jeszcze w smaku poezja! 
Delikatna nutka szpinaku połączona z kremowym serkiem i wędzonym łososiem.
Dobra propozycja jako przystawka/zagryzka na imprezy. Zniknie szybko - gwarantowane :)
Zdjęcie : Marek W.



Co trzeba?

450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
150 g wędzonego łososia w plastrach
200 g twarogu
4 jajka
2 łyżki masła
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka startej skórki z cytryny
4 łyżki posiekanego koperku
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
sól, pieprz


Co i jak?

Szpinak rozmrozić, poddusić na maśle. Wymieszać z żółtkami i pianą ubitą z białek.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować masę szpinakową, piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ciasto lekko ostudzić, przełożyć na ściereczkę i zrolować.
Twaróg utrzeć, wymieszać z jogurtem, tartą skórką z cytryny i koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Roladę rozwinąć i rozłożyć masę twarogową, położyć plastry łososia. Ponownie zrolować i zawinąć w folię spożywczą.
Wstawić na 4 godzinki do lodówki.
Przed podaniem pokroić w plasterki.
Smacznego!










2 komentarze:

  1. Przepięknie i przepysznie to wygląda, jak estetycznie wykonane! Co oczami, to podniebieniem, a stąd już niedługa droga do serca:) Zapraszam również do mnie,też wrzucam przepisy, i ostatnio również szpinakowo-serowe pierogi: www.blacklady.blogujaca.pl, łączę pozdrowienia, Justyna. Ps. Muszę teraz przejrzeć jakie ciasta proponujsz:)

    OdpowiedzUsuń