3 latka, które stuknęły dzisiaj mojemu blogowi, trzeba było uczcić pysznym maślankowym ciastem, które miałam przyjemność po raz pierwszy jeść w Niemczech.
Niby nic nadzwyczajnego, ale mnie zachwyciło totalnie!
Pulchne wysokie ciasto + słodziutka skorupka z płatków migdałowych.
Idealnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao.
Polecam bardzo!
Blacha 21 cm x 30 cm
Co trzeba?
ciasto:
300 g mąki
130 g cukru
300 ml maślanki
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
migdałowa skorupka:
170 g masła
170 g cukru
230 g płatków migdałowych
Co i jak?
Ciasto:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać po kolei resztę składników na ciasto i zmiksować je na gładką masę.
Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię i podpiec 10 min. w temp. 180 stopni.
migdałowa skorupka
W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Po 10 minutach podpiekania, ciasto wyciągnąć, masę migdałową przełożyć i rozdzielić równomiernie
Z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut, aż góra się pięknie zrumieni.
Ostudzić na kratce i wcinać.
Smacznego!
pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńCzy dobrze widzę- w cieście nie ma dodatku tłuszczu? Wydaje się być bardzo wilgotne- maślanka ma aż takie właściwości? Super :)
OdpowiedzUsuńW cieście tylko maślanka. Natomiast w masie migdałowej jest sporo tłuszczu, dzięki czemu całość jest idealnie wilgotna a zarazem puszysta :)
Usuńoo jeju jak to pysznie wygląda!! aż zrobiłam się głodna ale o tej godzinie nie wypada maszerować do kuchni :D
OdpowiedzUsuńemmadeline.blogspot.com
Wygląda bardzo smakowicie! Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCała paczka proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak
OdpowiedzUsuń