Translate

niedziela, 10 kwietnia 2016

Ciasto na maślance z migdałową skorupką

3 latka, które stuknęły dzisiaj mojemu blogowi, trzeba było uczcić pysznym maślankowym ciastem, które miałam przyjemność po raz pierwszy jeść w Niemczech. 
Niby nic nadzwyczajnego, ale mnie zachwyciło totalnie!
Pulchne wysokie ciasto + słodziutka skorupka z płatków migdałowych. 
Idealnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao.
Polecam bardzo!
Blacha  21 cm x 30 cm


Co trzeba?

ciasto:

300 g mąki
130 g cukru
300 ml maślanki
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie proszku do pieczenia

migdałowa skorupka:

170 g masła
170 g cukru
230 g płatków migdałowych


Co i jak?

Ciasto:

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać po kolei resztę składników na ciasto i zmiksować je na gładką masę.
Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię i podpiec 10 min. w temp. 180 stopni.

migdałowa skorupka

W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać płatki migdałowe, wymieszać.

Po 10 minutach podpiekania, ciasto wyciągnąć, masę migdałową przełożyć i rozdzielić równomiernie  
Z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut, aż góra się pięknie zrumieni.
Ostudzić na kratce i wcinać.
Smacznego!











5 komentarzy:

  1. Czy dobrze widzę- w cieście nie ma dodatku tłuszczu? Wydaje się być bardzo wilgotne- maślanka ma aż takie właściwości? Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cieście tylko maślanka. Natomiast w masie migdałowej jest sporo tłuszczu, dzięki czemu całość jest idealnie wilgotna a zarazem puszysta :)

      Usuń
  2. oo jeju jak to pysznie wygląda!! aż zrobiłam się głodna ale o tej godzinie nie wypada maszerować do kuchni :D
    emmadeline.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie! Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń