Translate

czwartek, 14 kwietnia 2016

Chleb optymalny z orzechów włoskich wg Ćwierkaczewiczowej

Przepis na poniższy chleb pochodzi z "Książki kucharskiej" dra J. Kwaśniewskiego.
Jest to wypiek ściśle dietetyczny.
Świetnie smakuje z masłem i dżemem.
Ma mnóstwo zalet - jest pożywny, sycący, łatwo się go piecze, łatwo się go kroi, można go z powodzeniem zamrozić.
Chleb przechowywać w lodówce, wtedy nadłużej zachowuje świeżość.
Przy okazji polecam zapoznać się z postacią Lucyny Ćwierczakiewiczowej - wg której powstała receptura tego chlebka.
Proporcje na 2 keksówki o wymiarach:
8 cm x 32 cm
8 cm x 28 cm



Co trzeba?

500 g zmielonych orzechów włoskich
250 g masła
17 żółtek
15 białek
szczypta soli


Co i jak?

Oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, na przemian ze zmielonymi orzechami włoskimi.
Białka ubić na sztywno w osobnej misce.
Połączyć białka z masą orzechową.
Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać, piec w temp. 180 stopni, 50-55 minut (funkcja góra-dół).
Ostudzić i wcinać.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz