Translate

sobota, 26 marca 2016

Czekoladowy mazurek wielkanocny

Pozycja obowiązkowa na moim wielkanocnym stole.
Przepis banalny, szybko się robi,smakuje obłednie!
Blacha 21cm x 32,5 cm



Co trzeba?

kruche ciasto:

2 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
1 kostka masła 200g
1/3 szklanki cukru pudru
3 żółtka

czekoladowy wierzch:
150 ml śmietany kremówki 30/36%
120g gorzkiej czekolady


Co i jak?

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać posiekane masło (koniecznie z lodówki), dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wyrobioną kulę schłodzić ok. 1 godziny w lodówce.
2/3 schłodzonego ciasta wylepić na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, z pozostałej części ciasta, zrobić cienki rulon, podzielić wzdłuż i zrobić warkocz, którym ułożyć brzeg.
 Całość nakłuć i piec w temperaturze 220 stopni, aż ciasto się ładnie zezłoci.
W kąpieli wodnej podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę.
Gdy upieczony spód wystygnie, wyłożyć masę czekoladową.
Udekorować wg. preferencji.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!






1 komentarz: