Translate

czwartek, 5 listopada 2015

Gryczane naleśniki bezglutenowe z serkiem, wędzonym łososiem i rukolą

Moja miłość do mąki gryczanej trwa w najlepsze. 
Taka wersja wytrawnych naleśników chodziła za mną już długi czas, więc dziś w końcu nadszedł ten dzień.
Takie naleśniki to poezja! Można je nadziać na tryliard sposobów. 
Moje są ze śmietankowym serkiem, wędzonym łososiem i dużą ilością rukoli.
Konkret obiad - bezglutenowy. Polecam bardzo!
Proporcje na 14 sztuk, patelnia o średnicy 20 cm


Co trzeba?

250 g mąki gryczanej
50 g mąki bezglutenowej 
200 ml mleka (u mnie bez laktozy)
200 ml wody gazowanej
3 jajka
pół płaskiej łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)

Co i jak?

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, która musi być rzadsza niż na zwykłe naleśniki.
Odstawić na pół godziny, jeśli ciasto zgęstniało, należy dolać mleka. Następnie smażyć na rumiano z obu stron.
Nałożyć ulubiony farsz, czy to słodki czy to wytrawny i szamać.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Wygląda zachęcająco :) Pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. z takim nadzieniem mogłabym zjeść z 20 takich naleśników :D

    OdpowiedzUsuń
  3. robisz smaka, że hej!
    jestes moja mala inspiracja

    OdpowiedzUsuń