Translate

sobota, 22 sierpnia 2015

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką

W ogródku obrodziło jeżynami, więc znów powstało ciacho - ucierane (wg. mnie najprostsze).
Kwaskowate owoce cudnie kontrastują ze słodkim ciastem i kruszoneczką.
Cukier puder wydaje się zbędny.
Blacha 21 x 29 cm


Co trzeba?

1,5 szklanki mąki tortowej (takie od nutelli)
200 g miękkiego masła
Niepełna szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego + łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
ok. 200 g jeżyn

kruszonka:

50 g masła
100 g mąki
30 g cukru

zagnieść


Co i jak?

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Stopniowo dodawać jajka. Na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać esencję waniliową.
Całość porządnie zmiksować.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, ułożyć owoce, posypać kruszonką, piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 min. Doglądać, bo moje jak widać było 5 minut za długo :)
Ostudzić, szamać.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Ciasta z owocami i kruszonką lubię najbardziej:

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się pysznie!
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. WYgląda szałowo muszę przyznać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruszonki z owocami na ogół są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post! A ciasto wygląda przepysznie ;);*
    Zapraszam również do mnie ;) f4f?

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędnie wygląda to ciasto, ależ nabrałam ochoty na słodkości :3

    OdpowiedzUsuń