W ogródku obrodziło jeżynami, więc znów powstało ciacho - ucierane (wg. mnie najprostsze).
Kwaskowate owoce cudnie kontrastują ze słodkim ciastem i kruszoneczką.
Cukier puder wydaje się zbędny.
Blacha 21 x 29 cm
Co trzeba?
1,5 szklanki mąki tortowej (takie od nutelli)
200 g miękkiego masła
Niepełna szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego + łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
ok. 200 g jeżyn
kruszonka:
50 g masła
100 g mąki
30 g cukru
zagnieść
Co i jak?
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Stopniowo dodawać jajka. Na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać esencję waniliową.
Całość porządnie zmiksować.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, ułożyć owoce, posypać kruszonką, piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 min. Doglądać, bo moje jak widać było 5 minut za długo :)
Ostudzić, szamać.
Smacznego!
Ciasta z owocami i kruszonką lubię najbardziej:
OdpowiedzUsuńprezentuje się pysznie!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
WYgląda szałowo muszę przyznać;)
OdpowiedzUsuńKruszonki z owocami na ogół są pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post! A ciasto wygląda przepysznie ;);*
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie ;) f4f?
Obłędnie wygląda to ciasto, ależ nabrałam ochoty na słodkości :3
OdpowiedzUsuń