Translate

piątek, 13 listopada 2015

Chowder kukurydziany

Czyli po naszemu -polsku - gęsta, treściwa zupa z kukurydzy. Najlepsza byłaby wersja z kolby, ale ja zrobiłam bardzo uproszczoną - z kukurydzy z puszki.
Dodałam ziemniaczki, paprykę. No pycha! Na jesień jak znalazł!
Aha - u mnie na talerzu nie pływa mięso z oczywistych względów ;)



Co trzeba?

2 udka z kurczaka
700 ml wody
włoszczyzna (1 marchewka,1 pietruszka,kawałek selera,pora)
1 cebula
4-5 ziemniaków
pół czerwonej papryki
pół szklanki kukurydzy z puszki
śmietanka 30% tłuszczu
sól, pieprz do smaku
lubczyk, natka pietruszki
opcjonalnie : szczypta papryczki jalapeno


Co i jak?

Udka porządnie umyć, przełożyć do garnka, zalać 700 ml wody, zagotować.
Warzywa (pomijając paprykę i cebulę), obrać, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, dodając również lubczyk, trochę soli i pieprzu.
Całość gotować 1 godzinę. Wywar odcedzić - mięso z udek pokroić na małe kawałki, marchewkę w plasterki.
Następnie cebulę i paprykę drobno posiekać, zeszklić na patelni. Dodać do odcedzonego wywaru. Na koniec dodajemy kukurydzę (odcedzoną) i ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę, całość gotować 15 minut. 
Odlać 1 chochlę warzyw, zblendować , wrzucić do wywaru, zagotować. Dodać  kurczaka i marchewkę,dolać śmietankę. Gotowe.
Podawać z dużą ilością natki pietruszki.
Smacznego!







4 komentarze:

  1. mmm wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i brzmi zachęcająco, może się skuszę w wolnej chwili na taką zupke :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie spróbowałabym tej zupy, wydaje się pyszna.

    OdpowiedzUsuń