Pomyśleć, że dopiero teraz wpadłam na pomysł, żeby je zrobić...
Ich największą zaletą (poza smakiem oczywiście) jest to, że tworzą nam w zasadzie cały obiad - wystarczy sosik i jakaś suróweczka i finito!
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk różnej wielkości.
Polecam bardzo!
Co trzeba?
280 g kaszy gryczanej
320 g brokuł
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki płatków owsianych
2 jajka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz (po płaskiej łyżeczce)
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
tłuszcz do smażenia
Co i jak?
Kaszę gryczaną ugotować. Odstawić do wystygnięcia.
Brokuł ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, drobno posiekać.
W dużej misce umieścić brokuł, kaszę gryczaną, bułkę tartą, płatki owsiane, wbić 2 jajka i porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny, coby masa zgęstniała.
Po tym czasie dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Formować kotelciki, wielkość dowolna, smażyć na rumiano na złoto.
Smacznego!
Co i jak?
Kaszę gryczaną ugotować. Odstawić do wystygnięcia.
Brokuł ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, drobno posiekać.
W dużej misce umieścić brokuł, kaszę gryczaną, bułkę tartą, płatki owsiane, wbić 2 jajka i porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny, coby masa zgęstniała.
Po tym czasie dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Formować kotelciki, wielkość dowolna, smażyć na rumiano na złoto.
Smacznego!
Aż zrobiłam się głodna :)) Pychota!
OdpowiedzUsuń