Moja miłość do mąki gryczanej trwa w najlepsze.
Taka wersja wytrawnych naleśników chodziła za mną już długi czas, więc dziś w końcu nadszedł ten dzień.
Takie naleśniki to poezja! Można je nadziać na tryliard sposobów.
Moje są ze śmietankowym serkiem, wędzonym łososiem i dużą ilością rukoli.
Konkret obiad - bezglutenowy. Polecam bardzo!
Proporcje na 14 sztuk, patelnia o średnicy 20 cm
Co trzeba?
250 g mąki gryczanej
50 g mąki bezglutenowej
200 ml mleka (u mnie bez laktozy)
200 ml wody gazowanej
3 jajka
pół płaskiej łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
Co i jak?
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, która musi być rzadsza niż na zwykłe naleśniki.
Odstawić na pół godziny, jeśli ciasto zgęstniało, należy dolać mleka. Następnie smażyć na rumiano z obu stron.
Nałożyć ulubiony farsz, czy to słodki czy to wytrawny i szamać.
Smacznego!
Wygląda zachęcająco :) Pozdrawiam ;*
OdpowiedzUsuńz takim nadzieniem mogłabym zjeść z 20 takich naleśników :D
OdpowiedzUsuńrobisz smaka, że hej!
OdpowiedzUsuńjestes moja mala inspiracja