Translate

środa, 25 listopada 2015

Niebiańska rozkosz - kakaowy biszkopt + budyń + kawowa bita śmietana

Przepis znaleziony w jakimś kulinarnym kalendarzu ściennym. 
Ciacho jest po prostu przepyszne! Ilość cukru zredukowana, przez co  nie jest przeraźliwie słodkie.
Trzy różne warstwy, całość smakuje wybornie!
Polecam budyń śmietankowy zamiast karmelowego.
Blacha 21 x 32 cm



Co trzeba?

biszkopt:

4 jajka
70 g  cukru
90 g mąki
1 kopiasta łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

1/3 szklanki wody + 5-6 kropel aromatu śmietankowego

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka
200 g masła
6-7 kropel aromatu waniliowego
2 budynie śmietankowe

Masa śmietankowa:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
600 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru

+ opcjonalnie starta gorzka czekolada na wierzch


Co i jak?

biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. 
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek.
Delikatnie wymieszać, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu, ostudzić i nasączyć ponczem.

Masa budyniowa:

Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i aromatem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Chwilkę pogotować i przelać gorącą masę na upieczony biszkopt. Całość wystudzić.

Masa śmietankowa:


Kawę zalać gorącą wodą, wsypać żelatynę i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. 
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać kawę z żelatyną i wymieszać.
Masę przełożyć na poprzednią budyniową.
Na wierzch można zetrzeć gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego!









2 komentarze: