Translate

sobota, 4 kwietnia 2015

Sałatka warstwowa wielkanocna (jajka, kukurydza,tuńczyk, cebula)

Przedstawiam świetną propozycję sałatki warstwowej na wielkanocny stół.
Dużo roboty przy tym nie ma, a smakuje obłędnie, wszystko starte ma tarce o małych oczkach, co sprawia, że całość rozpływa się w ustach.
Pycha!
Proporcje na michę, widoczną na zdjęciu.


Co trzeba?

6 jajek ugotowanych na twardo
3 puszki tuńczyka w sosie własnym
220 g kukurydzy w puszce
1 duża cebula
200 g żółtego sera
8-9 łyżek majonezu
odrobina soli


Co i jak?

Jajka obrać, wyciągnąć żółtka, zetrzeć na tarce, to samo zrobić z białkami.
Tuńczyka, kukurydzę odsączyć.
Cebule drobniutko posiekać. Ser żółty zetrzeć.
Warstwy:
- białka
- 1,5 puszki tuńczyka
- cebula + odrobina soli
- majonez 3-4 łyżki
- ser żółty
- 1,5 puszki tuńczyka
- kukurydza
- 3/4 łyżki majonezu
-starte żółtka

Najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu.


Smacznego!





3 komentarze:

  1. wyglada smacznie :) szukam pomyslow co przygotowac na Wielkanoc :) wesolych swiat

    OdpowiedzUsuń
  2. Warstwowa sałatka jest super;) wyszła pięknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Obecność tuńczyka często mnie odrzuca, ale jak ktoś zrobi z nim sałatkę - czasem mi posmakuje xD Ta na zdjęciu wygląda apetycznie :) Zapraszam do siebie na bloga www.ziarnista.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń