Conchiglioni to duze makaronowe muszle, które idealnie się nadają do nadziewania.
Zamiast twarogu, można użyć kozi ser, a zamiast natki wykorzystać bazylię lub rukolę.
Polecam także odrobinę śmietany, coby farsz nie był za suchy.
Proprocje farszu na 17 sztuk.
Co trzeba?
250 g twarogu
17 sztuk conchiglioni
12 czarnych/zielonych oliwek bez pestek
6 suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
koperek
sól, pieprz
Co i jak?
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Ostudzić.
Twaróg drobno rozgnieść widelcem, pomidory i oliwki odsączyć z zalewy, drobno pokroić.
Połączyć z serem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Muszle nadziewać farszem. Ułożyć na talerzu i obficie posypać koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
nadziewam te muszle zazwyczaj szpinakiem, ale ta opcja jest super, chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń