Translate

sobota, 18 kwietnia 2015

Ciastka chałwowe

Dzisiaj coś dla fanów chałwy. 
Przedstawiam pyszne, proste w przygotowaniu kruche ciasteczka.
Po upieczeniu są miękkie, jednak gdy ostygną robią się twardsze.
Chałwa sama w sobie jest słodka, więc ograniczyłam dodatkowy cukier do jednej łyżeczki.
Proporcje na 20 sztuk.
Idealni kumple do filiżanki kawy czy herbaty :)



Co trzeba?

200 g chałwy (najlepsza waniliowa)
110 g masła
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka cukru pudru
sezam do posypania (opcjonalnie)


Co i jak?

W dużej misce umieścić masło i chałwę, rozdrobnić. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, posypać sezamem, układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w sporej odległości (ciacha się rozpływają).
Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem, do czasu aż ciastka się zarumienią. (Doglądać!)
Ostudzić i szamać. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz