Translate

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Ratatouille z dyni z piekarnika



Przepis oraz zdjęcie pochodzi od mojego znajomego z Holandii.
Nic dodać, nic ująć. Pyszne rozgrzewające danie w sam raz na obiadek :)
Co prawda, nie wpasowuje się w kanon dań świątecznych, ale kto mówi, że trzeba trzymać się sztywno pewnych schematów? :)



Co trzeba?

2 czerwone papryki
1 marchewka
6 szalotek
300 g dyni
1 pietruszka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku


Co i jak?

Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półksiężyce. Cebulę i dynię obrać, pokroić w słupki. 

Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, doprawić do 
smaku solą i pieprzem. 

Przełożyć na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

Smacznego!











2 komentarze:

  1. Looks delicous! Want this now :)

    I’m following you via gfc & look forward for your next post. You’re great – keep going! ♡
    Adoorablee.blogspot.com ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne danie, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń