Kruche, delikatne, umiarkowanie słodkie, no idealne.
Do tego nadałam im śliczny guzikowy kształt ;)
Do tego nadałam im śliczny guzikowy kształt ;)
Połowa ciasta jest kakaowa- po prostu dosypałam 1,5 łyżki kakao i wyrobiłam ponownie.
Wyszło mi 54 sztuki, ale ja robiłam różne, jedne grubasy (te są lepsze), inne chudzielce.
Naprawdę polecam.
Naprawdę polecam.
Co trzeba?
400 g mąki
180 g miękkiego masła
130 g drobnego cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Co i jak?
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
W innym naczyniu masło i cukier utrzeć na puszystą masę, następnie dodać jajka i aromat waniliowy. Wymieszać.
Do masy jajecznej dodać suche składniki.
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą, schładzać w lodówce co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować, wykrawać wzorki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni, około 8 minut,aż zaczną się brązowić.
Urocze :)
OdpowiedzUsuńGuziki do spożycia, cudne :D
OdpowiedzUsuńhejka malkoNtENT