Translate

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Brownie

Najpyszniejsze, najbardziej czekoladowe i najbardziej słodkie ciacho, jakie miałam okazję upiec. Do tego nie używając miksera.
I po raz pierwszy jestem zadowolona, że wyszedł zakalec :)
W wykonaniu prościzna, każdy da radę.
Smak nieziemski i ten zapach czekolady unoszący się po domu. Cud miód.
Widzę po internecie, że ludzie dodają orzechy, ja nie lubię udziwnień, więc je pominęłam.
Okrągła forma, 22 cm średnicy


Co trzeba?

240 g gorzkiej czekolady, minimum 70% 
1 szklanka mąki
170 g masła
4 jajka
niepełna szklanka cukru a polecam jeszcze mniej
1 płaska łyżeczka mielonej kawy
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli


Co i jak?

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao i sól.
Czekoladę, masło i kawę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z palnika, dodać cukier, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Następnie wbijać po jednym jajku, dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać aromat waniliowy.
Następnie do masy dodać wcześniej wymieszane suche składniki. Dokłądnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 
Przełożyć na okrągłą formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik na 175 stopni, około pół godziny i ciasto gotowe.
Życzę smacznego!


4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda:)
    http://anettexstuff.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż nabrałam ochoty na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam :) Twoje wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń