Translate

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Przekładane ciasto z orzechów włoskich

W domu mam ogrom orzechów włoskich, przyszedł więc czas, żeby je wreszcie spożytkować i tak oto powstał pyszny orzechowy biszkopt przekładany kremem z bitej śmietany z delikatną nutką rumu i kawy.
Trzeba spróbować.


Co trzeba?

Na biszkopt:

8 jajek
1 niepełna szklanka cukru
2 pełne szklanki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

0,5 litra śmietany kremówki
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki żelatyny+odrobina wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rumu
2 łyżki cukru


Co i jak?

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. 
Białka ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka i cukier.
Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechy.
Wymieszać. Przelać ciasto na 2 jednakowe blachy. Piec w 180 stopniach aż się ładnie zarumieni. Ostudzić.

Krem:

Śmietanę ubić, dodać cukier i cukier wanilinowy. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, podgrzać, dodać do kremu, następnie dodać rum, kawę.
Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim. Odstawić do lodówki.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mmm, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wykonane według tego przepisu smakuje rewelacyjnie!!
    Warto upiec !

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń