Przepis oraz zdjęcie pochodzi od mojego znajomego z Holandii.
Nic dodać, nic ująć. Pyszne rozgrzewające danie w sam raz na obiadek :)
Co prawda, nie wpasowuje się w kanon dań świątecznych, ale kto mówi, że trzeba trzymać się sztywno pewnych schematów? :)
Co trzeba?
2 czerwone papryki
1 marchewka
6 szalotek
300 g dyni
1 pietruszka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Co i jak?
Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półksiężyce. Cebulę i dynię obrać, pokroić w słupki.
Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Przełożyć na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
Looks delicous! Want this now :)
OdpowiedzUsuńI’m following you via gfc & look forward for your next post. You’re great – keep going! ♡
Adoorablee.blogspot.com ♡
świetne danie, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń