Translate

niedziela, 14 grudnia 2014

Maślane ciasteczka- guziki

Kruche, delikatne, umiarkowanie słodkie, no idealne.
Do tego nadałam im śliczny guzikowy kształt ;) 
Połowa ciasta jest kakaowa- po prostu dosypałam 1,5 łyżki kakao i wyrobiłam ponownie.
Wyszło mi 54 sztuki, ale ja robiłam różne, jedne grubasy (te są lepsze), inne chudzielce.
Naprawdę polecam.



Co trzeba?

400 g mąki
180 g miękkiego masła
130 g drobnego cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli


Co i jak?

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
W innym naczyniu masło i cukier utrzeć na puszystą masę, następnie dodać jajka i aromat waniliowy. Wymieszać.
Do masy jajecznej dodać suche składniki.
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą, schładzać w lodówce co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować, wykrawać wzorki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni, około 8 minut,aż zaczną się brązowić.
Smacznego!







2 komentarze: