Translate

środa, 27 maja 2020

Chleb pomidorowy

Chleb okazał się sporym pozytywnym  zaskoczeniem :)
Jest pyszny!
Warto dołożyć czarnuszkę, smak będzie jeszcze lepszy!
Chleb do wyrobienia TYLKO w robocie kuchennym, nie polecam robić tego własnymi rękami...
Podłużna foremka 8,5cm x 22,5cm


Co trzeba?

2,5 szklanki mąki (szklanka 250ml) + 2 łyżki
40 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka + pół szklanki
2 łyżeczki cukru
150 g koncentratu pomidorowego
pęczek szczypiorku
2 płaskie łyżeczki soli


Co i jak?

Zrobić zaczyn->Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
Do misy wsypać mąkę, sól, wlać koncentrat rozmieszany w 200 ml ciepłego mleka, dodać posiekany szczypiorek i zaczyn.
Zagnieść ciasto- u mnie robi to robot właśnie.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach ok 1 h.
Studzić na kratce.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz