Translate

piątek, 22 maja 2020

Bułki śniadaniowe z mąki pszennej i pełnoziarnistej

Poeksperymentowałam z mąkami i wyszły super bułki na śniadanie!
Dodałam idealnie komponujące się siemię lniane i sezam.
Ciasto łatwo zagnieść w rękach, także tym bardziej polecam.
Ulepiłam 8 sztuk


Co trzeba?

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej 
20 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
oliwa z oliwek do obtaczania bułek


Co i jak?

Zaczyn: w naczyniu pokruszyć drożdże, wlać trochę ciepłej wody i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić, aż całość się spieni.
Pozostałe składniki przesypać do dużej miski, wymieszać, dodać zaczyn.
Wyrabiać elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, chwilę zagniatać i podzielić na tyle kawałków, ile chcesz bułek. Z każdego kawałka uformować kulkę,obtaczać w oliwie z oliwek i przekładać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć z góry każdą bułkę, można posypać jeszcze sezamem.
 Piec w 220 stopniach aż się zarumienią (ok 20 minut u mnie)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz