Translate

środa, 6 maja 2020

Chlebki pita z patelni

Chlebki pita mogłabym jeść codziennie. Są banalnie proste do zrobienia!
Idealnie komponują się z gulaszem, leczo, sałatkami, hummusami,a także po prostu posmarowane masłem.
Polecam!
Przepis od niezastąpionej Magdy ze strony skutecznie.tv


Co trzeba?

2 szklanki mąki
100 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka


Co i jak?

W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać cukier roztopiony w wodzie i pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie podzielić na tyle części ile chcesz placuszków.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę i smażyć na suchej patelni ok 2 minut z każdej ze stron.
Najlepsze jeszcze ciepłe :)
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz