Faszerowana pieczarka poleca się na lekki obiad.
Wiadomo, najlepsza byłaby z grilla, no ale :)
Farszu wystarczy na 7 pieczarek
Do tego sosik czosnkowy i można wcinać.
Polecam, pycha!
Co trzeba?
6-7 pieczarek portobello
pół cebuli
8 cm cukinii
pół małej czerwonej papryki
pół dużego pomidora
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
tarty żółty ser- kilka łyżek
zioła
opcjonalnie nieco wędzonej papryki albo chilli
Co i jak?
Pieczarki umyć, za pomocą łyżeczki pozbyć się nóżek,i wydrążyć brązowy spód.
Wszystkie warzywa łącznie z nóżkami pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku a następnie podsmażyć na patelni aż większość wody odparuje.
Pieczarki ułożyć na blaszce,każdą z nich napełnić farszem i piec w 220 stopniach ok 20 minut, 5 min przed końcem pieczenia posypać starym żółtym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz